Welkom op de nieuwe website van het CegeSoma

Welkom op de nieuwe website van het CegeSoma

Wie zijn we? Het CegeSoma, de vierde operationele directie van het Rijksarchief, is het Belgische expertisecentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de twintigste eeuw. Wij doen fundamenteel historisch onderzoek, ontwikkelen projecten publieksgeschiedenis, bewaren documentatie en zijn betrokken bij het maatschappelijk debat. Deze nieuwe thematische website werd gelanceerd in december 2019 : informatie over onze oudere activiteiten wordt nog permanent bijgevoegd.

 

Snelle toegang tot

Focus

Collectie Belgapress -  copyrights CegeSoma/Rijksarchief

Geluidsarchief Zender Brussel - Radio Bruxelles 1940-1945

13 februari laatstleden heeft UNESCO voor 9de keer de Wereldag van de radio gevierd. Een gelegenheid voor het CegeSoma om zijn radioarchieven extra in de schijnwerper te zetten, vooral dan de producties van de Duitse instelling Radio Bruxelles-Zender Brussel van 1940 tot 1945. Deze zijn nu digitaal toegankelijk en kunnen in onze leeszaal geraadpleegd worden.

Agenda

Gurs, historia y memoria
Film projectie

Gurs, geschiedenis van en herdenking aan de ballingschap van Spaanse republikeinen (1939)

Het instituut Marcel Liebman en het CegeSoma/Rijksarchief nodigen u graag uit voor de eerste filmvertoning in Brussel van “Gurs, historia y memoria” van Verónica Sáenz Giménez (2018, 56 min, Spanje). Nadien volgt een debat met...Lees meer

20/02 2020